Marieke van Bolderen stopt als Stadsdichter van Zwolle. Zij werd vorig jaar dictatoriaal aangesteld door de Partij voor Cultuur. Na 34 gedichten en 20 optredens is het volgens Marieke nu tijd dat een nieuwe dichter het ambt claimt. “Laat de nieuwe stadsdichter opstaan!”

Een druk jaar
Marieke kijkt met heel veel plezier terug op het afgelopen jaar. “Ik heb 34 gedichten geschreven als stadsdichter. Voor zeven gedichten kreeg ik betaald, de rest heb ik onbezoldigd geschreven. Soms schreef ik op eigen initiatief en soms op verzoek van instellingen en verenigingen uit de stad. Daarnaast heb ik ongeveer 20 keer voorgedragen tijdens festivals, bijeenkomsten en voor de regionale en lokale pers. Al met al een druk maar schitterend jaar. Ik had het voor geen goud willen missen. Nu is het tijd om de weg vrij te maken voor een ander.”

Slaapschaap
Marieke schreef onder andere gedichten voor de Zwolse Architectuur Biennale, het festival Parkpret, de Zwolse gemeenteraad, Unicef, het Ronald Mc Donald huis in Zwolle, de Stadkamer, Herinnerzinnen, de Zwolse theaters, Zwolle Zien en voor lokale en regionale media. Het gedicht De Groene Engel werd door gitarist Tom Edskes en zangeres Klaske Bos op muziek gezet. Het gedicht over het gevonden knuffelschaapje ging, tot haar eigen verbazing, ‘viral’ en werd honderden keren gedeeld, geliked en geretweet. Marieke: ‘Dat vond ik heel bijzonder. Soms werk je dagen aan een stevig gedicht met een uitgesproken mening en dan komt daar nauwelijks reuring van. En een gedicht over een verloren knuffeltje, in een half uurtje geschreven, wordt het bekendste en populairste gedicht. Kennelijk hebben mensen daar behoefte aan, iets liefs, iets onschuldigs, iets kleins.”Overigens heeft de eigenaar van het verloren schaap zich nooit meer gemeld, het knuffelschaap woont nog steeds bij nachtburgemeester Jeroen van Doornik en maakt het naar omstandigheden goed.

Experiment
Marieke: “Mijn aanstelling vorig jaar september was een experiment van mij en de Partij voor Cultuur. De vorige drie stadsdichters werden nog door de gemeente Zwolle aangesteld en betaald. Toen de gemeente daarmee ophield, was er vier jaar lang geen stadsdichter, omdat niemand het initiatief overnam.” Totdat Martijn van Hese, partijleider van de Partij voor Cultuur, besloot om het op te pakken en zelf een onafhankelijke stadsdichter te benoemen. Dat werd Marieke van Bolderen. Martijn: “We wilden hiermee bewijzen dat je stadsdichter kunt zijn, zonder dat je officieel door een gemeente benoemd of betaald wordt. Daarmee hebben we de weg vrij gemaakt voor andere dichters. De Partij voor Cultuur gaat niet opnieuw dictatoriaal een dichter benoemen, we hopen juist dat het initiatief nu door de stad wordt overgenomen. Laat de nieuwe stadsdichter opstaan!”

PVC Radio
Marieke blijft wel betrokken bij de Partij voor Cultuur als radiomaker. Marieke: “Een jaar geleden zijn we met de PVC begonnen om een keer in de maand een radio uitzending te maken voor de lokale omroep RTV Zoo. Daar gaan we het komende jaar mee door, sterker nog, PVC Radio wordt uitgebreid. Vanaf volgende maand gaan we een keer in de maand uitzenden op de woensdagavond. Niet langer vanuit de studio van RTV Zoo, maar vanuit de stad. Iedere maand strijkt PVC Radio neer in een ander cafe waar we op locatie met Zwolse publiek, Zwolse gasten en Zwolse artiesten live uitzenden.”

De gedichten van Marieke zijn HIER terug te lezen.