Zaterdagavond 10 maart organiseerde de Partij voor Cultuur, in samenwerking met verschillende spelers uit de Zwolse cultuursector, het ‘Cultuurdebatje van Zwolle’ in de Dommerholtzaal in Odeon. Tijdens het debat kruisden Zwolse politici de degens met elkaar en vertegenwoordigers uit de cultuursector in Zwolle.

BIJLAGE: DE CULTUUR-PARAGRAFEN UIT ELK VERKIEZINGSPROGRAMMA.

Hieronder vindt u de integrale opname van het debat (twee en een half uur). Daar weer onder een video van 3 minuten met de verkiezingsbeloftes van de kandidaat-raadsleden. Daaronder gaat de tekst verder.

Persbericht:

Thema van het debat is de toekomst van kunst en cultuur in Zwolle en wordt gehouden in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart. Volgens partijleider Martijn van Hese is het ‘absurd’ dat er nog geen cultuurdebat gepland stond in de verkiezingstijd.  “In nota bene de hoofdstad van Overijssel. Daar gaan we wat aan doen!” Hij sloeg daarom de handen ineen met verschillende Zwollenaren* actief in de culturele sector van de stad.

Hete hangijzers

Tijdens het debat gaan Zwolse politici met elkaar en cultuurmakers in debat over hete hangijzers in de Zwolse cultuursector. Sluiting van het Stedelijk museum en Goudsteeg, toekenning van subsidies aan grote versus kleinere instellingen, bezuinigingen, vestigingsklimaat voor culturele makers, de mate van artistieke vrije ruimte in Zwolle, cultuureducatiebeleid, maakonderwijs (techniek en kunst), regionale samenwerkingen nog veel meer.

Welke keuzes willen de aanstaande gemeenteraadsleden en bestuurders de komende vier jaar maken op cultureel gebied voor Zwolle? Hoe staan de verschillende partijen hier tegenover?

Deelnemers

Aan de politieke zijde kruisen Silvia Bruggenkamp (Swollwacht), Koen van Baal (SP), Hans Wijnen (VVD), Mark Oldengram (D66), Reinier Mulder (ChristenUnie), Patty Wolthof (PvdA), Jan Nabers (CDA) en een vertegenwoordiger van GroenLinks de degens.

Vanuit de cultuursector zijn er voorlopig toezeggingen van o.a. Ralph Keuning (Fundatie), Hilko Folkeringa (Zwolse Theaters), Nynke van der Wal (Creatieve Coöperatie) en Fieke van ’t Riet (World Press Photo Zwolle / Academiehuis) en Arjan Snoeijer (Minstrel Music en initiatiefnemer van het reeds gesloten podium Goudsteeg). Ook de hieronder genoemde organisatoren zullen deelnemen aan ‘t debatje. Deze lijst breidt steeds uit, aangezien de uitnodiging recent verzonden is. De actuele lijst met deelnemers is te vinden in het Facebook-evenement van de Partij voor Cultuur.

In het debat speelt ‘de badkuip’ een prominente rol. Wie krijgt de koude douche? Het debat wordt opgeluisterd door verschillende muzikale intermezzo’s.

‘Stem niet op ons!’

Hoewel de Partij voor Cultuur zelf onverkiesbaar is -‘Stem niet op ons!’, is de slogan van de partij in verkiezingstijd – moedigt ze iedereen aan vooral te gaan stemmen.

*Het Cultuurdebatje is een samenwerking tussen:

 • Martijn van Hese (Partij voor Cultuur)
 • Albert Barth (Kleinkunstig)
 • Rob Bults (Verhalenboot / Zwolle Unlimited)
 • Cristel Hakvoort (Theater KRIJT)
 • Carlijn Hartlief (Hartlief)
 • Robin Kisjes (Met de botte zijde)
 • Hanneke Poelmans (Op eigen titel)
 • Carlos Torres Serrano (Hoofdcwartier)
 • Jolmer Versteeg (Theatergroep De Jonge Honden)
 • Gooitske Zijlstra (ClubCele/Gooitz)
 • Boudewijn Koops (Stadsproductie)
 • Izaak Smit (Plankenpoëzie)
 • Tom Leeuwenburg (Jazz in Zwolle)
 • Patrick van Ommen (Avex)

Locatie

Het debat is vrij toegankelijk voor iedereen in de Dommerholtzaal van Schouwburg Odeon (Zwolse Theaters), Blijmarkt 25. Het debat start om 19.30 en eindigt om 21.30 uur.

Over de Partij voor Cultuur

De Partij voor Cultuur (PVC) is een initiatief van theater- en videomaker Martijn van Hese (‘dictator’ van de partij) en bestaat sinds 2010. Het is de grootste onverkiesbare partij van Nederland.  Uit de koker van de partij kwamen initiatieven als de Nachtburgemeester en Stadsdichter van Zwolle. ‘Cultuur is het raamwerk van de samenleving’, aldus de partij.