De Partij voor Cultuur (PVC) stelt Karlijn Ribbers als eerste Deventer Nachtburgemeester aan. Dat laat partijleider Martijn van Hese (37) weten. Hij maakte dit bekend tijdens de Catch op vrijdag 25 mei in Het Kunstenlab.

Wie is Karlijn

Karlijn Ribbers (38) is geen onbekende in het Deventer nachtleven. Ze woont sinds de eeuwwisseling in Deventer en is ook sinds die tijd te vinden in het Deventer nachtleven. Eerst in de Saam en Elegast en al snel als vrijwilliger, concert- en dansavondbezoeker bij Het Burgerweeshuis, Bierencafé De Heks, De Hip, Piknik, Davo en vele andere kroegen, feestjes en festivals. Karlijn werkt als producent bij Productiehuis De Nieuwe Oost pop in Deventer en is daarnaast als freelancer werkzaam voor festivals zoals De Zwarte Cross, Oerol, Krang en poppodium Hedon Zwolle en Metropool Hengelo. Daarnaast is zij uitvindster van het ZZPakket, het kerstpakket voor ondernemers en was zij bestuurslid van Sloeproeivereniging Daventre Portu. Karlijn wordt de eerste nachtburgemeester van Deventer en dat betekent dat ze de functie helemaal zelf gaat inrichten. De eerste periode zal daarom vooral staan in het teken van het ophalen van informatie en het aantrekken van het netwerk. “Wat mij betreft wordt insteek positief. De schouders eronder en samenwerken,” aldus Ribbers.

De functie

Een nachtburgemeester vertegenwoordigt geen bepaalde stroming of groep van belanghebbenden maar staat net als de gemeenteburgemeester boven de partijen en wil verbinden en aanmoedigen. Zij wil serieus bijdragen aan een beter stadsklimaat bij nacht en staat open voor ideeën, is toegankelijk en aanspreekbaar. De PVC-nachtburgemeester is een schaduwburgemeester die af en toe corrigerend optreedt of suggesties doet. Concreet betekent dit dat de PVC-nachtburgemeester zich gaat inzetten voor een veilig, creatief en bruisend nachtleven in Deventer. De Nachtburgemeester vervult deze rol geheel vrijwillig. Net als alle andere activiteiten die de PVC onderneemt is het aanstellen van de Deventer Nachtburgemeester een burgerinitiatief. Van Hese: “Daar horen, vooralsnog, geen subsidies bij.”

Partij voor Cultuur

In 2010 richtte Van Hese de Partij voor Cultuur op, als grap tegen de cultuurbezuinigingen van toenmalig staatssecretaris van cultuur Halbe Zijlstra. Die grap liep uit de hand. Inmiddels breekt de partij een lans voor cultuur en een beter nachtleven in meerdere steden van Overijssel. Zo heeft de PVC heeft onder andere in Enschede en Zwolle al nachtburgemeesters aangesteld. De Partij voor Cultuur is volledig onverkiesbaar: de partij is onafhankelijk, kan zich in verkiezingstijd vrij bewegen, wil geen zieltjes winnen en is dus bij uitstek de partij die het opneemt voor alle nachtburgemeesters. In meerdere steden in Overijssel deed de PVC onverkiesbaar mee met de gemeenteraadsverkiezingen, met als slogan: “Stem niet op ons!”

 

Ribbers begon in stijl aan haar functie door direct na de bekendmaking een kroegentocht te houden door de Deventer binnenstad. Nieuws over de officiële inauguratie volgt. Op de facebookpage  houdt Ribbers de Deventer bevolking op de hoogte van haar reilen en zeilen en kan men suggesties, tips of advies aandragen.