Op zaterdag 10 november is er wel een héél bijzonder congres in de hoofdstad van Overijssel: het Internationale Nachtburgemeesterscongres. Uit meer dan 20 steden strijken nachtburgemeesters en hun entourage neer in schouwburg Odeon om het te hebben over zaken die het daglicht niet kunnen  verdragen. Binnenkort gaat de kaartverkoop van start!

Nachtburgemeesters zegt u? Dat zijn toch lallende zuipschuiten met een carnavalshoedje op? Ja, je hebt ze erbij, maar het ambt wint in rap tempo aan professionaliteit. In sommige steden is het zelfs een betaalde functie met een grote verantwoordelijkheid. De nachtburgemeester is de verbinder tussen horeca, cultuur, veiligheid, inwoners en politiek. Een rol met toenemende bekendheid die aanjaagt, verbindt, creatief meedenkt en gevraagd en ongevraagd adviezen uitbrengt om nachteconomie op lokaal en regionaal niveau te bevorderen, gevoelige thema’s bespreekbaar te maken en de nacht in de stad te verfraaien.

Tijdens het congres gaat het over nachtzaken als veiligheid, de omgang met verschillende soorten overlast, hoe kun je de stad bij nacht vriendelijk houden voor iedereen en hoe wordt de functie vorm gegeven door de verschillende nachtburgemeesters. Naast de twintig nachtburgemeesters uit binnen- en buitenland zijn beleidsmakers, politie en politici uitgenodigd om te buigen over deze thema’s. De gemeente Zwolle en de provincie Overijssel nemen de nacht serieus dus is ook Henk Jan Meijer, burgemeester van Zwolle aanwezig, evenals Andries Heidema, commissaris van de koning van de provincie Overijssel.

De Partij voor Cultuur (PVC) is een expert op het gebied van het nachtburgemeesterschap. De “grootste onverkiesbare partij van Nederland” stelde inmiddels nachtburgemeesters aan in Zwolle, Deventer en Enschede.

Momenteel wordt er door de PVC gewerkt aan een bioscoopfilm over het fenomeen. Mocht u komen wees u er van bewust dat u volgend jaar wellicht te zien bent in de bioscoop. Door naar het congres te komen gaat u hiermee akkoord. Info: www.wakersfilm.nl