Aanstaande zaterdag vindt het nachtburgemeesterscongres plaats, ditmaal is het congres in Zwolle. Nachtburgemeesters uit meer dan 25 steden (Van Den Haag tot Groningen, Van Dordrecht tot Enschede) komen naar de hoofdstad van Overijssel om zich te buigen over nachtzaken en om de stad te leren kennen.

Elk jaar verzamelt het gemêleerd gezelschap ergens in Nederland (of België). Vorig jaar was het de beurt aan Delft, het jaar ervoor Kortrijk (BE) en nu dus Zwolle. De organisatie is dit jaar in handen van de Zwolse nachtburgemeester Jeroen van Doornik en de Partij voor Cultuur die hem aanstelde.

Programma
De nachtburgemeesters vertoeven twee dagen en een nacht in Zwolle, het bonte gezelschap – dat bestaat uit meer dan 50 personen – verblijft in meerdere hotels verspreid over de stad. Om 14:00 uur zullen de nachtburgemeesters en hun entourage verzamelen in de Zwolse Theaters.  Daar vindt een plenair debat plaats waarbij iedereen die het wil mag aanschuiven. Na het debat is er tijd om te borrelen. Daarna zullen de nachtburgemeesters en entourage samen van het diner genieten. De nacht voert hen via verschillende uitgaansgelegenheden door de stad. Een dag later wordt er eerst uitgeslapen en na een “Bloody Mary Brunch” trekt de karavaan door de stad naar museum de Fundatie voor een wel heel bijzondere rondleiding.

(Wat een nachtburgemeester eigenlijk doet? Nog geen week geleden zond de NPO deze documentaire uit over het nachtburgemeesterschap in Nederland.)

Plenair Debat, wees welkom!
Zoals gezegd: vanaf 15:00 uur vindt er op 10 november een plenair debat plaats in de Dommerholtzaal van de Zwolse Theaters. Hierbij gaan de nachtburgemeesters uit alle windstreken met elkaar in gesprek over zaken die het daglicht niet kunnen verdagen. Iedereen die wil meepraten over nachtzaken in Nederland is welkom (reserveren is wel noodzakelijk en kan via hier: KLIK HIER).

Veiligheid
De 10e gaan we tijdens het dagprogramma de diepte in met Politie Zwolle & RAV IJsselland (de ambulancedienst). We spreken met nachtwakers Kees de Kruijff (politie) en Roger Weimar (ambulance) over veiligheid in de stad bij nacht en de hulpdiensten. Hoe is hun relatie met de horeca? Hun ervaring in de nacht is onmisbaar voor het congres. Wat gaat goed en hoe trekken ze samen op? Waar liggen de pijnpunten? Ligt er een rol voor de nachtburgemeesters?

Politiek
Niemand minder dan de burgemeester van Zwolle Henk Jan Meijer geeft acte de presence en zal nachtburgemeesters uit heel Nederland welkom heten. In zijn openingsspeech gaat hij dieper in op het ambt van zijn nacht-collega’s. Ook commissaris van de koning  in Overijssel, Andries Heidema, zal het debat gadeslaan en duiden wat het nachtburgemeesterschap voor de brede regio zou kunnen betekenen.

Festivalklimaat & Cultuur
Ook te gast: Emma Quillian van het Bevrijdingsfestival Overijssel en John Althoff van High Energy Events. Hoe staat het met het festivalklimaat? Niet alleen in onze regio, maar landelijk. De nacht, in hoe verre doet die er toe? En zijn we in deze omgeving niet iets te braaf? Waar is de dancescene in de hoofdstad van Overijssel? Die is er niet… toch?

Professionalisering
Ingmar Miedema is eigenlijk veel meer dan een reputatie-goeroe. Hij noemt zichzelf een “bouwer en gamificatie-specialist”. Hij zet zich in om buitengewone businessmodellen te creëren voor bijzondere mensen. Denken over de toekomst van het nachtburgemeesterschap is een uitdaging voor Miedema die zich in het dagelijks leven inzet voor autonomie, onafhankelijkheid en gamificatie. Die, zoals hij zelf zegt: “on par moeten zijn met de disrupte innovatie.” Dat klinkt voor velen als abracadabra, maar Miedema heeft zeer praktische en concrete ideeën over het nachtburgemeesterschap in de 21ste eeuw.

Muziek
Tijdens het inhoudelijke debat van het congres zal er in de Dommerholtzaal van de Zwolse theaters ruw worden ingegrepen door twee jazz-virtuozen. Drummer Henk Zomer (1954) en saxofonist Tom Leeuwenburg (1993) zijn tijdens de hele discussie de jus over de inhoud. Henk Zomer is een (inter)nationaal zeer gerespecteerde jazzdrummer die met grootheden als Chet Baker, Anton Goudsmit, Maarten van der Grinten en Benjamin Herman heeft opgetreden, maar altijd zijn huis en haard in Zwolle heeft gevonden. Tom Leeuwenburg heeft vanuit Rotterdam zijn conservatorium studie in Zwolle afgemaakt. Hier organiseert hij nu 5 jaar de concerten van de “Room for Jazz” en hij is de “Stichting Jazz in Zwolle” gestart.

In de pauze en bij de borrel
Dan speelt FLAIRE! Dat zijn Pauline Van Den Boogert en George Wink. Zij hebben hun sporen ruimschoots verdiend en op vele podia gestaan. Pauline heeft veel ervaring als lead- en backingvocalist in het pop/soul/funk circuit. George is een klassiek geschoold pianist, die o.a. heeft gewerkt met het London Symphony Orchestra en het Metropool Orkest. “FLAIRE! wil een muzikale beleving creëren. Muziek en tekst vertellen het verhaal waarmee we jou willen raken.’’