De Partij voor Cultuur heeft de afgelopen anderhalf jaar als producent gewerkt aan WAKERS, een film over nachtburgemeesters. De film gaat op 19 april in première in Pathé en is daarna nog te zien in Groningen, Nijmegen, Deventer, Zwolle en Enschede.

De film van regisseur Eric Blom is een idee van nachtburgemeester van Zwolle Jeroen van Doornik en Martijn van Hese, partijleider van de Partij voor Cultuur (PVC). Die laatste benoemde in die rol de afgelopen jaren een aantal officiële nachtburgemeesters in steden van Overijssel. Samen organiseerden ze het laatste nachtburgemeesterscongres, een terugkerend evenement waar alle nachtburgemeesters van Nederland elkaar treffen. Dit is het startpunt in de film. We reizen in een nacht met Van Hese door het midden, oosten en noorden van ons land om te kijken hoe het gesteld is met nachtburgemeesterschap. En dat blijkt meer in te houden dan het onbezoldigde ambt van de eerste nachtburgemeester Jules Deelder.

Nachtburgemeesters springen o.a. op de bres voor de mensen die overdag slapen en ‘s nachts moeten werken. Zoals: politie, brandweer, horeca en zorg. Daarnaast zetten ze zich vooral in om kunst en cultuur levend te houden. Volgens minister Wiebes van economische zaken is kunst een hobby. Dat kan hij ook makkelijk zeggen. Hij kwam onlangs voor het eerst van zijn leven in het Concertgebouw in Amsterdam vanwege de uitvaart van de overleden burgemeester Eberhart van der Laan. Hij vraagt zich waarschijnlijk nooit af waar nieuwe uitvindingen worden gedaan en spraakmakende kunst wordt gemaakt. Juist: die ontstaat op vrijplaatsen, die vooral bij nacht floreren. Oude fabrieken en kantoren die nu door kunstenaars worden bevolkt maar overal worden aangekocht door projectontwikkelaars om er dure appartementen van te maken.

In heel Nederland maar ook in de rest van de wereld krijgt het fenomeen van nachtburgemeester steeds meer gestalte. De politiek begint overal in te zien dat de dag niet ophoud om zes uur s’avonds . Het ambt van nachtburgemeester is weliswaar bijna overal nog vrijwilligerswerk. Maar de nacht is belangrijk, want we weten inmiddels dat een groot deel van onze economie op de avonduren draait, als driekwart van de samenleving op een oor ligt.